Väriä valitsemassa

05.04.2022

Jos olet joskus piipahtanut rautakaupan maaliosastolla, olet ehkä häkeltynyt tarjonnan laajuudesta. Esillä ovat niin auringonkeltainen kuin yönsininen ja kaikki siltä väliltä erilaisine sävyineen. Miten ihmeessä sieltä osaa mitään valita? Tässä muuta vinkki gREenstylersilta, olkaapa hyvät.

•mieti, mihin tilaan väri tulee. Onko kyseessä makuuhuone ja haet ehkä levollista tunnelmaa vai kellarin aulan disconurkkaus, jossa voisit päräyttää ihan kunnolla? Millaista tunnelmaa ja tunnetta tavoittelet tilaan?

•täältä https://www.kodinsisustaminen.fi/opas-varien-valintaan/ voit lukea värien vaikutuksesta mieleen ja ilmapiiriin, jos tiedät, millaista tunnelmaa haluat tavoitella.

•onko sinulla jokin mieliväri, joka sopisi tilaan? Tämä rajaa vaihtoehtojasi melkoisesti, kun tarkastelun alle jäävät enää vaikkapa sinisen eri sävyt.

•väriin vaikuttavat sekä valo että kaikki sen ympärillä olevat värit. Voit vaikka kokeilla yhdellä maaliliuskalla, miten sen väri tuntuu muuttuvan ihan toisenlaiseksi, kun viet sen erilaiseen valaistukseen tai lähelle muita värejä. Suosittelemme, että tutkailet maalilastua sille aiotussa tilassa ja eri vuorokauden aikoina, koska luonnonvalon määrä tilassa vaihtelee. Teippaa malli seinään ja anna sen olla siinä vaikka useampi päivä, niin näet, kuinka väri elää eri vuorokauden aikoina. Varmemmaksi vakuudeksi voit myös ostaa väriä tai värivaihtoehtoja pienissä purkeissa ja maalata seinään värimallit, joita vertailla (itse olen aina ollut tällaiseen liian laiska).

•lähtökohtaisesti murretut sävyt ovat sisustuksessa kirkkaita ja puhtaita sävyjä helpompia ja armeliaampia, sillä ne mukautuvat vaihtelevan valon määrään lempeämmin. Suljetuissa, ikkunattomissa tiloissa, joissa ollaan aina saman keinovalon varassa, kirkkaat värit näyttävät aina samalta.

•usein mietitään, mitä valittu väri tekee tilan tunnulle. Moni pelkää, että tummat värit pienentävät tilaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että viileät sävyt suurentavat ja lämpimät sävyt pienentävät tilaa - mutta tämä ei silti ole mikään syy jättää lämpimiä sävyjä kokeilematta. Ne voivat tuoda tilaan ihanan intiimin ja kotoisan tunnelman erityisesti, kun pelaat värien lisäksi valaistuksella.

•niin. Valo vaikuttaa väriin. Väriä ei ole olemassa ilman valoa. Ja sitten taas valollakin on väri.

•joskus ideaa voi hakea arkkitehtuurista tai rakennusvuodesta. Toki voit säväyttää neonpinkillä jugendhuvilassa tai pelata varmemman päälle ja valita syvää vihreää.

•internetin ihmeellinen maailma on tulvillaan erilaisia väripaletteja ja yhdistelmiä. Päätä jokin väri, millä lähdet liikkeelle ja muutaman haun jälkeen sinulla on ideoita enemmän kuin yhteen kotiin mahtuu toteuttamaan. Myös erilaisilla teemoilla (esim. Miami) voit hakea väripaletteja.

•lähtökohta voi olla myös jonkin vaatteen, tyynynpäällisen tai tapetin kuosi. Löytyykö sieltä väri, joka soi? Voit ottaa esineen mukaan rautakauppaan, sillä heillä on välineet lukea esineestä väri ja sävyttää maali sen mukaan.

•jos olet kovin rohkea, lähde leikkimään vastaväreillä. Mitäpä, jos asettelet luumunvioletin seinän eteen kullankeltaisen samettisohvan?

•kaikki tuntuvat muistavan tehosteseinätrendin, jossa yksi huoneen seinistä maalataan värillä ja muut jätetään valkoisiksi. Kokeile rohkeasti kaikkien seinien maalaamista. Tuo tilaan vaihtelua tekstiileillä ja muilla yksityiskohdilla, jotka täydentävät valittua väriä eri sävyillä tai luovat mielenkiintoa poikkeavuudellaan.

•60-30-10. Tämä sopii sinulle, jos pidät täsmällisistä ohjeista. Tämä tarkoittaa, että 60% on valitsemaasi väriä (seinä, sohva ja iso matto), 30% toista väriä (vaikkapa pienemmät huonekalut, tyynyt) ja 10% "maustetta" (taide, väriraita torkkupeitossa, kukkaruukku).

•viimeinen ja tärkein ohje; luota itseesi. Sisustussäännöt ja ohjeet ovat vain ohjenuora, eivät mikään perustuslakiin kirjattu periaate, jota kaikkien tulee noudattaa. Jos sisustuslehtien sivuilla onkin vihreää, mutta sydämesi soi punaiselle, anna palaa. Kyseessä on sinun kotisi ja tärkeintä on, että se miellyttää sinua.

•mikä on pahinta, mitä voi tapahtua, jos valitset värin? No, se voikin mennä totaalisesti pieleen ja inhoat valintaasi alusta alkaen. Entä sitten? Kukaan ei kuollut. Haet toisen purkin maalia ja maalaat uudelleen (ja tässä välissä pyydät vaikka meidät apuun, jos olet epävarma). Toisaalta voi käydä niin, että valitsemasi väri onkin ihan nappivalinta ja katselet sitä kyllästymättä vuosikaudet.