Vanhaa mutta uutta?                          Käytettyä mutta käyttämätöntä?

10.01.2021

Vanhaa romua, kulahtaneita kalusteita. Likaa, kähmää, haisevia tekstiilejä. Rikkinäistä ja ällöä. Hyi.

Näillä kilometreillä en ole itsekään enää ihan pakasta vedetty. On arpia, ruttuja ja kaikenlaista muuta iän mukanaan tuomaa kulumaa. Ikänäkökin vaivaa. Vaikka ikuisen nuoruuden tavoitteluun onkin tarjolla kaikenlaisia konsteja, tosiasiassa harva meistä näyttää ikuisesti kaksikymppiseltä. Sori vaan ilon pilaamisesta. Silti edellytämme ympäristöltämme ja tavaroiltamme täydellistä virheettömyyttä. Jos sohvaan tulee vekki, se lähtee vaihtoon. Pyyhkeen kannatin katkeaa - vaihtoon. Valaisin ei ole enää trendikäs - hommataan uusi. 

Vaihtelunhalu on ihan luonnollista. Joskus on kivaa hankkia jotain uutta ja piristää kotia ja mieltä. Joskus vaihteluun on jokin käytännön syy; muutto tai perhekoko tai asujien tarpeet muuttuvat. Mutta miten usein ja millaisin hankinnoin muutos tapahtuu, on toinen juttu.

Kaupasta ostamalla sisustaminen on helppoa. Katsellaan tavaran tuottajan sivuilta inspiraatiokuvia, valitaan mieleisin ja marssitaan kauppaan. Sitten kootaan inspiskuvan mallihuone omaan kotiin ja aletaan nauttia uudesta, paremmasta kodista. Ollaan tyytyväisiä, ainakin jonkin aikaa.

Palaamme alkuun. Kolhuja, naarmuja. Tahra. Epämuodikas.

Vanhoissa tavaroissa eletty elämä usein näkyy. Tuolissa on kolhu siitä, kun ipana kiipesi sen avulla kaapin päälle ja jäi sinne tuolin kaaduttua saarroksiin. Pöydän pinnassa on pinttynyt tahra muistona hulvattomista juhlista. Kaapin ovessa naarmu, kun suksien kanssa pitkälle keittiöön lampsinut hiihtämiseen hermostunut koululainen heitti sivakkansa pitkin lattiaa. On meistä kiinni, miten suhtaudumme näihin epätäydellisyyksiin. Ovatko ne osa kalusteen elettyä elämää vai meitä häiritsevä virhe?

Kun hankimme käytettyä, mukana seuraa usein tavaran historia. Ne kolhut ja naarmut. Mutta ei aina.

Eräs tuttavani kertoi vastikään kokeneensa mökkiä kierrätyskalustein sisustaessaan suoranaista riemua löytöjä tehdessään ja olleensa yllättynyt siitä, millaista kirpputoritavara on. Kaikki käytettynä myytävä tavara ei todellakaan ole paljon käytettyä. Ihmiset tekevät virheostoksia ja laittavat niitä kiertoon. Joskus tehdään hankinta jonkin ongelman ratkaisemiseksi ja sitten vuosien päästä huomataan, että itseasiassa, ilmankin ollaan pärjätty. Joskus kirppikseltä löytää tarvitsemansa ihan pakasta vedettynä - toisinaan jopa pakkauksessaan. Tällöinkin kirppishankinta säästää luonnonvaroja ja useimmiten myös rahaa.

gREenstylersin yksi vaatimaton unelma olisi tehdä käytetyn hankkimisesta yhtä muodikasta ja hohdokasta kuin uudenkin. On oikeastaan pieni ihme, ettei se sitä jo suuremmassa mittakaavassa ole. On luksuksempaa tehdä hyvä löytö kirppiksellä kuin tavaratalossa. 


PS: Kaikki kuvan tavarat kirpputoreilta ja Kierrätyskeskuksesta.