Trendi-Boho-Rustiikki-Skandinaavisminimalistinen-ShabbyChic

27.09.2021

Sisustusmaailmaa ohjailevat trendit. Televisio pursuaa erilaisia sisustukseen ja remontointiin liittyviä ohjelmia, jotka määrittelevät, mikä milloinkin on hyvää ja kaunista. Kaupan lehtihyllyltä voi valikoida useita paperisia sisustusraamattuja ja Instaa ja blogeja selatessa hetken trendit hyppivät silmille.

Joskus jokin muotiasia aluksi ärsyttää tai on jopa ruma. Venetsiatuolit! Eikö ne nyt niiiiiin nähty jo 90-luvulla. Pikkuhiljaa niihin turtuu ja ne alkavatkin näyttää jo ihan kivoilta. Itseasiassa, sopisiko ne meillekin. Yhtäkkiä sitä onkin ostohousut jalassa selaamassa kalusteliikkeiden tarjontaa.

Ihmisluonteeseen kuuluu vaihtelun halu. Kotia on kiva välillä uudistaa ja hankkia jotain uutta, joka piristää ilmettä. Osallistuin taannoin itseäni hämmentävään keskusteluun, jossa aiheena oli koko sisustuksen uusiminen kerralla. Itselleni sellainen ei koskaan ole tullut mieleen tai olisi ollut taloudellisesti mahdollistakaan, mutta toinen keskustelija oli sitä mieltä, että se on oikeastaan ainoa tapa saada tilasta kerralla kiva.

Katalogit ovat täynnä juuri näitä "kerralla kiva" -ratkaisuja. Kun hommaat tämän sohvan ja sille nämä tyynyt ja tuon valaisimen, et voi mennä pieleen. Tilan kauneuden sinetöi tämä sohvapöytä sekä huolettomasti käsinojalle aseteltu viltti, joka tottakai sointuu mallikuvan seinämaalin kanssa täydellisesti yhteen.

On totta, että tällä tavalla saa juuri sellaisen sisustuksen kuin kuvassakin on. Eri asia on, sopiiko se oikeasti juuri siihen tilaan, jossa satut asumaan ja kestääkö kyseinen kokoelma aikaa. Itse pohdin, mitä tapahtuu kaikille niille venetsiatuoleille ja toiselta puolelta maapalloa lennätetyille pampaheinille ja palmunlehväkoristeille sitten, kun tämä boho-trendi on ohi? Ikävä tosiasia on, että tietyn trendin mukaan sisustetut tilat ovat sidottuja aikaan ja niin sanotusti vanhenevat nopeammin kuin pikkuhiljaa ja kerroksittain rakennetut tilat. Voisiko siis sen uudistuksen himon trendin mukaan toteuttaa jollain pienemmällä valinnalla, kuin hankkia kerralla kodin täydeltä makrameeta? 

Valintojen tekeminen on joskus vaikeaa ja uuvuttavaakin ja epävarmoissa tilanteissa on kiva kysyä muiden mielipidettä. Hyvä ohjenuora kuitenkin on, että kotisi on linnasi ja jos jokin asia toimii ja miellyttää sinua, mitä väliä millään muulla on? Kotisi ei tarvitse olla kaunis ja hyvä kenellekään muille kuin asujilleen. Täydellinen tiettyä tyyliä edustava kokonaisuus on harvoin kiinnostava muualla kuin epookkielokuvissa ja voit ihan hyvin yhdistää isoäidin perintösohvapöydän linjakkaan ja modernin sohvan pariksi, jos se on sinusta kiva niin.

Jos kuitenkin haluat sisustukseen apua, voi siinä kauppiaiden katalogejakin enemmän iloa olla yhteistyöstä suunnittelijan kanssa. Työskentelyn lähtökohtana on se, mitä jo on sen sijaan mitä puuttuu. Joskus pelkkä olemassaolevien kalusteiden uudelleen järjestely tuo kaivatun muutoksen. Uusia hankintoja voidaan etsiä sen mukaan, että ne täydentävät jo olemassa olevaa. 


PS. Kuvan mustaa seinävalaisinta ja keittiökalusteita lukuunottamatta kaikki muut esineet ovat kirpputoreilta ja Kierrätyskeskuksista. Oikealla näkyvä astiakaappi on vanha kenkäkaupan myyntikaappi. Kattovalaisimena pohjaan poltettu kattila.