Kaksiosta kolmio

18.01.2022

Elämällä on tapana tarjota erilaisia yllätyksiä. Joskus onni potkii uuden työpaikan muodossa jossain kauempana ja on ruvettava sen vuoksi muuttohommiin. Joskus perhekoko kasvaa tai pienenee, milloin mistäkin syystä. Joskus on niin, ettei perhekoko ole ihan vakio, mutta kodin olisi silti vastattava joustavasti kaikkiin tarpeisiin. Joskus uusi koti hankitaan katse visusti jo kaukana tulevaisuudessa - kodin on täytettävä tällä hetkellä tietyt kriteerit, mutta sen oltava muunneltavissa helposti myös tulevaisuudessa asukkaan tarpeisiin sopivaksi.

Me saimme syksyllä inspiroivan haasteen suunnitella kerrostalokotiin tilaa kaikille; toisinaan etätöitä tekevälle vanhemmalle ja 1-2 lapselle tilanteen mukaan. Vaikka neliöitä on niukasti, saimme jumpattua kaksiosta kolmion, joka takaa kaikille tarvittaessa hitusen yksityisyyttä mutta joka toimii silti joskus tulevaisuudessa vaikka pariskunnan kotina.

Tässä näette lähtötilanteen. Selkeä huonejako ja reilun kokoinen makuuhuone ja olohuone. Vastikään remontoidut märkätilat ja keittiö. Keittiössä on tilaa sen verran, että sinne saa pienen ruokapöydän mahtumaan.

Näissä kuvissa näette, miltä asunnossa näytti ennen muutosta. Makuuhuoneen rajasi olohuoneesta jo aikansa elänyt vaatekaappirivi, joka oli tullut tiensä päähän. Kapea eteinen ei tarjonnut juurikaan säilytystilaa.

Lähtökohtana oli siis pienin muutoksin saada asunto toimivaksi aikuiselle ja lapselle/lapsille.  Toiveena oli, että tarvittaessa jokaiselle löytyy oma soppi, joka tarjoaa yksityisyyttä. Lisäksi pysyvien makuutilojen yhteyteen haluttiin omat vaatesäilytysmahdollisuudet. Kantavana ajatuksena oli myös, että asunto sopisi tulevaisuudessa vaikka pariskunnan kodiksi, jossa olisi työhuone.

Remonttia aloitellessa selvisi, että keittiön ja makuuhuoneen välillä on aikaisemmin sijainnut ovi. Se päätettiin palauttaa, jolloin makuuhuoneeseen olisi kaksi kulkua. Tämä mahdollistaisi yksityisyyden tarvittaessa keittiössä tai olohuoneessa, jos makuuhuoneeseen kuljettaisiinkin alkovin ohitse.

Aikansa elänyt vaatekaappirivistö sai joka tapauksessa lähtöpassit ja niinpä uudet kaapistot päätettiin sijoittaa lomittain niin, että ne luovat väliseinän makuuhuoneen ja alkovin väliin. Alkovia varten nipistettiin tilaa sekä makuuhuoneesta että olohuoneesta, mutta kuitenkin niin, että jatkossakin makuuhuoneeseen mahtuu parisänky. Nyt makuuhuone on leikki-ikäisen lapsen valtakunta.

Säilytystilaa saatiin lisää eteiseen suuren kaapiston myötä.

Projektia ohjasivat jo mainittujen toiveiden lisäksi asiakkaan jo olemassaolevat kalusteet. Meillä oli kalusteista kuvat ja mitat, mikä helpotti jo suunnitteluvaiheessa miettimään myös irtokalusteiden paikat. Muuton myötä kalusteet solahtivat uuteen kotiin kuin olisivat aina siellä olleet eikä mitään uutta tarvinnut hankkia.

Suurin menoerä olivat alkovin ikkunaseinä ja lasiliukuovi. Niihin päätettiin kuitenkin panostaa, sillä liukuovi säästää tilaa ja ikkunoiden kautta saadaan asunnon keskelle syntyneeseen uuteen, ikkunattomaan huoneeseen luonnonvaloa. Alkovissa, ikkunoiden sisäpuolella on verhot, joilla voi paitsi pimentää tilan nukkumista varten myös säädellä tilan yksityisyyttä. Ikkunaseinä olohuoneen suuntaan ei ole ikkunaa alas saakka, jolloin sänky tuntuu pesämäisemmältä ja toisaalta ikkunan alle voi olohuoneen puolella tarvittaessa lisätä vaikka matalan kaapiston.

Viimeiseksi pohdittiin pintojen ilme ja iloksemme asiakas innostui väreistä ja rohkeasta tapetista. Tästä tuli niin kaunis koti, että tekisi mieli muuttaa sinne itse!