Ei värillä väliä kunhan se on greige

29.03.2022

"Maalari maalasi taloa, sinistä ja punaista", kertoo monelle tuttu lastenloru. Punaisia taloja on Suomi väärällään, mutta sinisiä taloja ei ihan niin paljon ole, kuin voisi lorusta päätellä. Kaava määrittelee monissa kunnissa talojen julkisivuvärivaihtoehdot, mutta mikä määrittää värivalintoja sisätiloissa?

Skandinaavinen minimalismi ja vaaleus leimaavat suomalaisia koteja. On ymmärrettävää, että leveysasteilla, joilla pimeää on 1/2 vuodesta, halutaan tilojen valoisuus maksimoida vaaleilla, turvallisilla värivalinnoilla. Tehosteseinään repäistään jokin maanläheinen sävy kuten beige tai greige.

Toisaalta värien käyttö ei myöskään automaattisesti tarkoita pimeyttä ja ahtautta. Väreillä voidaan luoda tunnelmaa ja vaikuttaa jopa mielialaan. Jos mietitään muutosta tilassa, on seinän värin vaihdos loppujen lopuksi helpoimmasta, halvimmasta ja ekologisimmasta päästä vaihtoehtoja. On merkittävästi pienempi ja halvempi kokeilu maalata seinä rohkeammalla värillä kuin repäistä ja hankkia räväkkä sohva, josta eroon hankkiutuminenkin on hankalaa. Siksi uskallamme suositella värileikkiin ryhtymistä rohkeammin, sillä - nyt tulee jymyuutinen - maali on vain maalia. Rohkea kokeilu ei maksa kuin maalipurkin ja käyttämäsi ajan verran ja jos valinta meneekin mönkään, ei sinulla jää käsiin valtavaa mattoa tai sohvaa, jota kukaan ei enää huoli.

Jos haluat apua värivalintaan, tulemme mielellämme värilastujemme kanssa sinua auttamaan (tsekkaa Ideointitreffit). Jos taas haluat etsiä värit itse, lue ensi viikolla blogistamme vinkkejä värin valintaan.